čtvrtek 4. dubna 2013

Velké loučení a Velikonoce

Minulý týden začaly prázdniny klukovi ve středu. Jelikož chodí na jinou školu než holky tak mají jarní prázdniny bohužel jinak, což znamená méně volného času pro mě během týdne nejen během jedněch dvoutýdenních prázdnin, ale budu to mít double takže měsíc pojedu naplno haha. Kluk měl konečně svoji Birthday party. Měl tam snad 20 kamarádů a dostal minimálně 10 krabic s legem takže jupí jej budem mít co stavět celý rok :). HM vzala mě a bývalou au pair na oběd na rozloučenou do centra.



 Šly jsme do nějaké vietnamské restaurace, ale ne takové jako ty u nás.. Vypadalo to tam celkem luxusně a jídlo bylo super. Dokonce na záchodcích byl chlap, který pouštěl na záchod a kontroloval a čistil každý záchod pokaždé, když někdo odešel.. To mi připadalo zvláštní..
Bývalá au pair odlítala ve čtvrtek večer. Měli jsme všichni naposled společnou večeři a pak si rozbalila dárky (fotoalbum a rámeček) od rodinky. Loučení bylo hrozné. Čekala jsem, že budou brečet všechny děcka, ale dvojčatům to nějak nedocházelo, nebo spíš to tak neprožívali. Byli smutní, ale nebrečeli, a to jsem měla i já na krajíčku, protože nejstarší brečela hodně a ne tak jak jsem zvyklá, když se vzteká, ale takovým tím srdce rvoucím pláčem, HM taky brečela, několikrát se k sobě aupairka a děcka vraceli, aby se ještě naposledy objali. Pak mi říkala, ať jí na ně tady dávám pozor a to mě už dostala.
Druhý den byli všichni víceméně v pohodě. Bylo jim smutno, ale už nikdo nebrečel. Navíc bylo pořád co dělat. Brala jsem dítka k zubařce, pozor speciální zubařce pro děti. Dále jsem brala kluka ostříhat, pozor znovu k speciální kadeřnici pro děti :D během toho, co ho stříhala dostal něco jako tetris na hraní, měl ohnutou hlavu dolů a já jsem si vzpomněla, jak mě vždycky kadeřnice napomínala ať sedím rovně a tady nic :D. Pak dokonce dostal lízátko :D.
Pak přišel víkend. V sobotu jsem vyrazila s jednou au pair do centra. Zase jsem nakupovala a zastřelte mě. 4 páry bot ehm.
Tohle tady očividně teď letí :D, ale netroufla jsem si :D :)

5. pár jsem odpískala a vrátila s tím, že toho je na jeden den moc. Potkaly jsme další holky (překvapivě au pairky), které nás vzaly do jiného obchodu a pak do mexické restaurace. Asi jsem si zrovna vybrala špatně, protože to jídlo mi moc nechutnalo, ačkoli vypadlo dobře.

Dalo se to, ale nic extra. Pak jsme se snažily jet ke mně domů, že tam nechám tašky a půjdem do kina, ale nějak jsme ve spěchu nasedly na blbý bus a jely jsme na opačný konec :D. Díky bohu to bylo jen nějakých 10 minut a zrovna jsme zastavovali na konečné zastávce tak jsem poprosila řidičku, jestli bychom nemohly počkat v buse (stejně jela za 15 minut zpátky) a jet teda tím směrem, kam jsme chtěly. Souhlasila, tak jsme aspoň nemusely čekat venku. Ani jsme nemusely kupovat nový lístek, protože tady se prostě zaplatí 2 dolary a je jedno, kam člověk jede.. lístek platí určitý čas, teď si nejsem jistá, jestli 2 nebo 3 hodiny.. Nějak tak. Člověk prostě během té doby může jet jakýmkoliv busem kamkoliv. Kino jsme už nestihly tak jsem si dala horkou čokošku ve Starbucksu a fičela jsem domů. Holky ještě šly někam, ale jelikož mi není 21 tak jsem nemohla s nimi.. Ale pořád to beru z té lepší stránky, aspoň tolik neutratím, už jen to oblečení a boty mi dávají řádně zabrat!
Neděle byla úžasná.. děcka dostaly na velikonoce každý košík sladkostí a plyšáka. Jeli jsme do kostela. Moje první mše nebo bohuslužba tady, nebo jak se tomu říká (měla bych to vědět jajaj). Necítila jsem se tam zrovna pohodlně. Protože lidi v kostele v určitých částech řeči něco říkali taky, nebo zpívali tak jsem musela sledovat, co se děje kolem a snažit se dělat to samé. Na konci si všichni podávali ruce a říkali si Peace with you.. a přáli Happy Easter (Veselé Velikonoce). Nevím proč, ale seděli jsme v první řadě, a to jak jsme přišly tak všechny ostatní byly obsazené.. Pochybuju, že by celý kostel přeskočil první řadu takže nevím, jestli ta místa má moje rodinka nějak vymezená nebo, jak to tady funguje.. Potom jsme jeli do jednoho klubu, jehož je HM a nejstarší holka členem. To bylo jako z filmu vyšité haha. Luxusní sedačky, dámy v luxusních šatech, některé měly kloboučky, chlapi v oblecích.. apod. Dokonce náš malý měl motýlka, byl hrozně roztomilý :). Nejprv jsme šli k baru, kde jsme objednali pití, sedli si na sedačky a tam si ho vypili. Pak jsme se přesunuli do sálu, kde byl brunch. Místnost plná kulatých stolů, každá rodina měla svůj s přesným počtem židlí. A zase to papání.. ryby, maso, vajíčka, zelenina, ovoce, zákusky, pečivo, dorty, omáčky, sýry, všechno prostě. Během brunche přiskákal velikonoční zajíček (paní v převleku) a rozdával dětem malé plyšáčky apod. Mezitím lidi chodili od stolu ke stolu a zdravili se. To jsme vždycky seděli, jedli a najednou HM vyskočila, že vidí někoho a šla je hned pozdravit a pak se vrátila a pak zase přišel někdo k našemu stolu a tak stále dokola.
Po brunchi chtěla HM jít nakupovat tak jsme jeli do obchodního centra, ale bylo překvapivě zavřené?! Tak jsme obešly pár obchodů a já si do háje zase něco nakoupila že.. Takže 3 trička, sako, řetízek, prstýnek a vyhlídla jsem si dvě kabelky, které vážně POTŘEBUJU, takže tenhle víkend sorry peněženko, teda kreditko.

Už mám konečně účet v bance! Abych neplatila poplatky tak musím měsíčně utratit 250 dolarů, což se ukázalo, že pro mě není žádný problém aspoň teď ze začátku, když mi tady tolik věcí chybí!
Ono se to nezdá, ale člověk tady přeci jenom přijede jen s jedním kufrem a pak otevře tu obrovskou poloprázdnou skříň a ví, že nechal 4x tolik věcí doma a cítí, že tady taky potřebuje tolik věcí (i když nepotřebuje :D).
Malá nám nějak začala zpívat! Hlavně písničku od Lady Gaga - I'm on the edge. Mimochodem zná jen tu jednu větu I'm on the edge of glory takže zpívá pořád jen tu :D a zpívá nahlas. To jsem si takhle v sobotu spala a teď jsem jenom (z horního patra!) slyšela, jak to zpívá dokola na celý barák, tak jsem se musela začít smát, protože to byste prostě museli slyšet.. Mám ji i natočenou, ale nechci to dávat na blog takže si musíte vystačit se svou představivostí.. haha.
Musím říct, že to zvládám celkem fajn, někdy toho je málo během dne a je to lehké, někdy toho je hodně a někdy mi přijde, že chce po mně HM nemožné - udělat laundry zatímco jsem s klukem na hřišti? Takže někdy něco nestihnu a pak mě to štve, ale většinou se to dá. Nejhorší to je teď, jak mají prázdniny, protože čas, který mám normálně vymezený na laundry, nákup apod. trávím s dětmi. Když jsme doma tak se to dá, ale když jsme někde venku tak to pak nevím, co dřív a snažím se to rozplánovat, ale někdy to prostě nejde všechno :).
V pondělí jsme tady měli večer návštevu a víceméně jsem dělala celý den tak mi pak HM řekla, že ráno nemám chodit na sedmou, že jsem pracovala ten den hodně, že ať spím, že se ráno postará o všechno a taky dopoledne odjížděla s klukem pryč takže mi pak poslala schedule přes smsky..
V úterý jsem se teda krásně prospala a začala až později (nákup jídla, natankovat, vyprat, uklidit).


Takhle tady vypadá běžný týdenní nákup haha. Ledničku máme narvanou. Člověk, jak vidí ty tašky tak děkuje v duchu za to, že mají doma výtah (heh to už jsem říkala?).
Večer byl au pair meetin od 7 do 9 v downtown. Bylo půl 8 a HD pořád nikde tak jsem si říkala, že to asi už nestihnu.. Říkala jsem si, že nejpozději musím vyjet kolem půl 8, aby se to vyplatilo. HD dorazil přesně o půl 8 tak jsem mu říkala, že jestli potřebuje s něčím pomoct, že máme au pair meeting (je o jednou za měsíc plus to byl můj první), tak říkal, že v pohodě a že jak tam jedu, jestli autem. Říkala jsem mu, že busem. Na řízení downtown se zatím necítím. Je tam hodně jednosměrek, drahé parkování a zas tak se tam ještě nevyznám (byla jsem tam asi jen 3x) takže bus je pro mě lepší, ale pomalejší.. tak mi říkal, že bus v žádném případě, najel na nějakou apku na mobilu a prý auto tady bude za 3 minuty, nemusíš nic platit. Tak jsme poděkovala a běžela jsem dolů. Venku krásně mlha a už se tam otáčelo luxusní černé podlouhlé auto, kožené sedačky uvnitř haha. Akorát jsem řekla, kam chci a na meetingu jsem byla přesně v 8. Akorát jsem tam ybla hodinu do 9 a stačilo.. kdybych tam byla ty dvě hodiny tak se asi unudím. Nebyl tam nikdo z těch, které tady už znám, žádná češka takže jsem se seznamovala s novými tvářemi. Někteří byli v pohodě, někteří, hlavně jeden kluk mi trochu lezl na nervy. (Kluk au pair :)). Holky ze stejných zemí měly tendenci mluvit spolu svým jazykem takže nic moc.. Domů jsem neměla páru, jak se dostat, teda jakým jet busem, protože jsem si zapomněla vzít svůj český telefon, abych si to mohla přes net na mapách najít takže jsem si šla chytit taxíka. Tady se prostě na taxík mává a buď zastaví nebo ne :D na mávání jsem se nějak necítila a blízko stál jeden taxík tak jsem šla zaťukat na okýnko a měl volno tak jsem se domů dostala za nějakých 14 dolarů i s dýškem, což není zas tak moc, když vezmu v úvahu, že jsme jeli asi 15 minut.
Ty dýška mě tady pěkně se*ou. V restauracích člověk musí přičíst daně plus dýško k ceně, není to tady dobrovlné jako u nás, ale povinné. To už jsem si stáhla special appku na výpočet dýška, protože mi to lezlo na nervy. U taxíku to je prý nějakých 10% tak to nebylo tak těžké spočítat a třeba v normálních obchodech s hadrami a tak jsou uvedené ceny bez daní. Takže na štítku u bot máte 20 dolarů, ale u pokladny platíte o něco více, protože vám k tomu přičtou daně až u pokladny.
Dneska ráno HD nějak zapomněl vzbudit holky, tak jsem si ráno přišla na sedmou do kuchyně a nahoře bylo nějak moc ticho a děvčátka spaly tak jsem je budila a spěchali jsme, ale všechno se stihlo takže během půl hodiny jsem stihla udělat snídani, nechat je nasnídat, oblíct, učesat, vyčistit zuby, rovnátka, nachystat batohy, nechat starší si dát kontaktní čočky do očí (a že to trvá). No nechápu, jak jsme to udělali, protože nad nimi člověk většinou musí stát a kontrolovat je, aby dělaly to, co mají.. spíše tu mladší. Na autobusové zastávce jsme byly dokonce první takže jupí jej again.
Jelikož je celkem těžké se tady s někým seznámit mimo aupair komunitu, s maminkami kamarádek dětí si asi těžko někam vyrazím o víkendu, lekce angličtiny budu mít až od podzimu a do barů, klubů nemůžu takže jsem vzala v úvahu poslední možnost Internet. (Pokud máte tipy, kde jinde se seznámit tak sem s nimi!) Včera jsem si po práci vyšla s někým na kafe. Za prvé vypadal úplně jinak :D 2) na to, že byl Brit tak jsem mu celkem dobře rozuměla :D 3) nikdy si nezvyknu na to objímání tady :D -  u nás si lidi při pozdravu podají ruce, popřípadě dají pusu na tvář. Američani se objímají! A to i ti co vás neznají, takže většina maminek mě při prvním setkání objala, to samé aupairky co tady jsou déle, to samé kamarádi předešlé aupairky a to pak k vám jde vysoký černoch, rozpřáhne ruce a vy jak nejste zvyklí tak nevíte, jestli máte utíkat nebo čekat co se bude dít :D (to byl zrovna kamarád předešlé au pair).  Hm takže to by bylo k objímání. 4) Seděli jsme u stolu, bavili se o jednom místě tady v SF a týpek co seděl vedle nás z ničeho nic se přidal k našemu rozhovoru a začal se s námi bavit o tom místě taky. Takže jsem trošku nechápala, lidi se tady běžně dávají s cizími lidmi do hovoru, ale takhle se k nám přidat z ničeho nic.. Nevím, na to si asi taky nezvyknu :D 5) Abych to shrnula, pokec fajn, tím asi končíme. But maybe I've got a new friend heh.
Počasí se tady mění rychle, a to i během dne. Třeba včera tady ráno bylo hnusně, odpoledne to bylo na tílko a večer teď zase byla taková zima! (Zima = +10°C :D I know.. sorry I can't help myself.)
Mám nějaké nové fotky, ale asi je sem dám až po tomhle víkendu, až jich bude víc :))
To je asi vše. Zítra (vlastně už dneska) zase hurá do práce! HM se vrací s klukem takže čtvrtek, pátek to bude busy, když kluk nemá školu.
Mějte se krásně!

2 komentáře:

  1. divila bych se kdybys britovi nerozuměla ;o) ale chápu, že když jsi zvyklá na americkou angličtinu, tak může znít ta britská divně =o)
    jinak na to dávání se do hovoru s cizíma lidma jsem si už zvykla =oD i tady v UK to funguje, neboj =o) tedy ne všude, ale třeba v playgroups úplně všech =oD já nemám kamarádky au pairky, já mám kamarádky maminky dětí anebo nannies =oD

    OdpovědětVymazat
  2. okcupid.com

    zkus tohle já to používal vždy když jsem jel někam mimo ČR a věděl že tam budu tak nějak bez někoho "zábavnýho"

    OdpovědětVymazat