čtvrtek 27. září 2012

Matching a jak to se mnou dopadlo (prozatím)

Matching

Zjednodušeně fáze, kdy jsem na stránkách americké agentury viditelná pro rodinky. Mám tam svůj profil, kde jsou informace o mně, také fotky s dětmi a video. Rodinky se na základě toho ozývají, mluvíme spolu poprvé, pokud jsou se mnou spokojeni tak mi navrhnou druhý hovor. Já můžu přijmout nebo odmítnout. Pokud přijmu, mluvíme spolu podruhé. Po druhém hovoru mi můžou navrhnout tzv. match a já buď přijmu, pokud se mi taky líbí a rozumíme si a nebo odmítnu. Match znamená, že dají vědět agentuře, že mě chtějí, já přestanu být viditelná pro ostatní rodiny a začíná se chystat a vyřizovat můj příjezd k rodině.

Ve fázi matching jsem byla dva týdny. V mailu od agentury se psalo, že aupairs běžně mají match s rodinou během dvou týdnu od přijetí do programu. Dva týdny ale utekly a kde nic tu nic.
A tak euforii plnou slz a štěstí, že je to konečně tady, vystřídala nervozita, neustálá kontrola mailu a čekání. Hned první dny jsem se nemohla ani přihlásit do aupair roomu (stránka, kde se mi zobrazuje můj profil, informace o rodinách, které mají o mě zájem atd.). Po zavolání do agentury mi bylo řečeno, že chyba je na jejich straně a že do 2 dnů by mělo být vše v pořádku a taky bylo. 

18. srpna 2012 
Přihlásila jsem se na mail a viděla zprávu, že o mě má zájem první rodinka z Colorada.
Nebudu říkat, jak moc jsem byla ráda, i když to hned vypadalo, že je odmítnu. Měli teprve měsíční mimi, a i když zkušenosti s miminky mám, tak ale ne s až tak malými a navíc jsem předtím zadávala, že se chci starat o děti starší, aspoň 1 rok+. Dále měli jenom jedno dítě, byl to mladý pár a au pair určitě ještě neměli, což se mi taky moc nelíbilo. 
Na druhý den mi volalo neznámé číslo, takže jsem z rodinné oslavy vyběhla za barák, ať mám klid, a byla to tedy HM (hostmum) mé 1. rodinky. Náš rozhovor trval ale asi jen dvě minuty, protože hned na začátku jsme se začaly bavit o malém, o tom, že nemám zkušenosti s tak malým mimčem a dostaly jsme se tedy k tomu, že bych se raději starala o starší dítě. Takže náš telefonát skončil celkem rychle, ale jsem ráda i za to :). Dorozumět jsem se dorozuměla a byla si jistá, že příště už nebudu tak nervózní.

20. srpna 2012 
Ten den jsem konečně byla přidána do skupiny aupairek na fb a byla jsem úplně ráda. Jsou tam užitečné informace, jsou tam nové i zkušené aupair takže se člověk může zeptat na cokoli a to je super!!
Hned ten den jsem narazila na to, že na stránkách americké agentury je jakoby takový přehled aupairek, který vidí rodiny a zjistila jsem, že jsem ve špatné sekci!! České aupair tam jsou rozděleny do 2 sekcí, jedna je: Děti pod 2 roky a druhá nad 2 roky. Já jsem byla jen v té první, přitom jsem říkala v SA i jsem v online přihlášce uváděla, že se o děti pod 1 roček starat nechci. Taky jsem se divila, když mi volala první rodinka a měli teprv měsíční mimčo.. Nějak jsem to neřešila, ale teď když jsem to viděla, tak už jsem to řešila. Kdybych byla aspoň v obou sekcích, aby si mě mohly vybírat i rodinky, co si vyberou sekci nad 2 roky, ale to ne, byla jsem jen v té pro mimča a batolata. Tak jsem už psala do agentury, že se někde stala asi chyba. Bylo možné, že se mi ozvala za takovou dobu jenom jedna rodinka kvůli tomu, že jsem byla jen u těch mrňousů a u těch větších vůbec ne :/.

21. srpna 2012
Ráno mi, jak jsem čekala, volala paní z agentury, že v té nižší kategorii jsem byla kvůli tomu, že jsem se chtěla starat o děti rok a více. To je pravda, ale pod rok bych zase nešla, takže jsme se domluvily ať mě přehodí, že mi ta 2. kategorie bude vyhovovat víc.

Mezitím mi ale zmínila, že mám na profilu další rodinu a že bych ji teda neměla hned odmítat jen kvůli věku, když už jsem byla v té kategorii.

Šlo o rodinku z Wisconsinu.
Wisconsin mi tedy nic neříkal. Je to prý 2 hodiny cesty od Chicaga, ale stejně lokalita se mi zdála nic moc. Koukala jsem a je to u těch jezer na severu, takže zima by tam taky byla řádná, brr :D. 
Rodiče vypadali celkem sympaticky, mají 3 děti ve věku 5, 4, 2 a ty vypadaly úplně k sežraní!! :D 
HM mi hned psala mail tak jsme se hned nějak domlouvaly na skype, což se mi líbilo. U rodiny předtím jsem nevěděla, kdy mi zavolají a i když jsem jim psala email tak zůstal bez odpovědi a pak volali úplně nečekaně. 
Den na to (22. 9.) jsem měla mít v 11:30 p.m. skype s touto rodinkou z Wisconsinu. Se Stevem (HD - hostdad) jsme spolu mluvili hodinu :D :D. Byli skvělí, všichni.. Ukázal mi děti, jejich au pair, ukázal mi i část domu a zahrady, kde si hrají děti. Au pair by tam ještě byla, když bych přijela, takže by mi všechno ukázala atd. atd. Všechno se mi zdálo hrozně fajn. Nevěděla jsem jestli to je ten pocit, který bych měla mít, ale myslela jsem, že jo :). Všechno o čem jsme se bavili, vyhovovalo mně i jim.. prostě krása :D. 
Akorát tam nebyla HM, ale s tou jsem měla mít skype hovor další den. Taky mi HD řekl, že si mě vybrali jako první a taky mě první kontaktovali, protože se jim nejvíc líbil můj profil a mysleli si, že bychom si mohli rozumět, vyhovovat.. Taky mi řekl, že po tom hovoru má stejný názor. Říkala jsem si, kéž by byla HM stejně fajn.
Heather (HM) jsem napsala, že jsem včera mluvila se Stevem, že jsme spolu mluvili o hodně věcech a že jsem dokonce i viděla děti a že mi říkali hii a mávali mi a bylo to moc pěkné. A taky že mám dobrý pocit z nich a že budu ráda, když se mi brzy ozvou. Později mi Heather napsala, že slyšela hodně skvělých věcí o naší konverzaci a domlouvaly jsme se na další skype. Yes! Yes! Yes!! :D  Heather vypadala taky mile, i když jsme spolu komunikovaly zatím jen přes email :).
Při skypu s Heather a se Stevem, jsem mluvila chvíli i s Braddym (5 let), tak mi říkal, co včera dělali :). Měla jsem nějakou divnou náladu. Nevěděla jsem, jestli to bylo tím, že jsem se bála, že by nechtěli match nebo něčím jiným. Měla jsem z nich super pocit i ze skypu se Stevem, kde jsme probrali všechno možné. Skype s Heather trval asi 8 minut. Je fakt, že všechno důležité jsme už probrali předtím se Stevem, ale přišlo mi to takové zvláštní, možná tomu přispěla i ta moje nálada. Myslela jsem, že to zase bude skype na delší dobu, tak mě i ta doba celkem překvapila. Nicméně Heather vypadala moc sympaticky, pořád se usmívala a byla taková veselá :). Říkali, že se mi ozvou možná během dalšího dne, aby mi dali vědět, jak se rozhodli. Byla jsem zvědavá. Trochu víc jsem se bála toho, že mi prostě napíšou sorry, vybrali jsme si někoho lepšího. Ale i s tím jsem musela počítat.
A výsledek? Neozvali se už vůbec, i když jsem jim psala mail. Čekala jsem aspoň, že mi dají vědět, že mají někoho jiného, ale to jsem asi čekala moc.

22. srpna 2012

Ozvala se mi třetí rodina, tentokrát z Pennsylvanie.
Říkala jsem si, že ty mimina asi vážně přitahuju :D. Už jsem tedy byla v té správné kategorii, ale vybrala si mě další rodinka s dítětem pod dva roky. Tentokrát měli holčičku 11, kluka 2 roky a další mimi je na cestě :D. Na fotkách byla tedy aspoň holčička, i když v profilu měli napsáno, že to je kluk, tak se asi překlikli :D, protože jméno bylo určitě taky holčičí. Dokonce ta slečna hrála fotbal, tak bychom si spolu asi ani moc nerozuměly, já na ty sporty moc nejsem.. Plavání, posilka.. to jo, ale to ostatní.. Jejich podzim a jaro se točilo kolem jejího sports schedule. Celý jejich profil mi přišel takový chaotický a nelíbil se mi zatím vůbec. Pak jim dokonce věk chlapečka skočil na 1 rok. 
Shrnula bych to tak, že mě druhý den kontaktovala HM, napsala jsem jí, že nechci plýtvat jejím časem (abychom nevolaly zbytečně) a měla jsem 2 důležité otázky. Taky jsem někde slyšela, že když mě mají v current interviews 2 rodiny, tak nejsem viditelná pro ty ostatní a jelikož mě tahle rodinka moc nezaujala, tak jsem to chtěla vyřešit rychle, ať jsem viditelná zase pro další. Ptala jsem se, kolik je tedy tomu dítěti, co mu věk ze 2 let přeskočil na 1 rok a pak taky jestli bych se starala i o to mimčo, co se mělo narodit. Napsala, že malému budou 2 během několika týdnů a ano, o miminko bych se starala taky. Jelikož jsem malé mimi nechtěla, tak jsem jí hned napsala, že bych se raději starala o starší děti atd. Poděkovala jí za zájem a popřála štěstí s hledáním.. 

25. srpna 2012

Na profilu se objevila další rodina. Od NYC bydleli zhruba hodinu cesty vlakem. Měli jen jednu 2letou holčičku. Jejich požadavky by se daly zvládnout a jejich profil vypadal celkem normálně, akorát se jim nějak nenačítaly fotky.
Říkala jsem si, že NY by taky nebylo špatné a jedna 2letá holčička, malé zlatíčko k nezaplacení :) :D.Druhý den jsem si volala s tou rodinou. Zjistila jsem, že to jsou Slováci a na rovinu mi řekli, že by byli rádi, kdybych na jejich malou mluvila česky. Ale že by oni se mnou, pokud bych chtěla, mluvili anglicky. Bydleli v oblasti, kde se člověk bez auta ani nehne. Můj týden by vypadal zhruba tak, že bych byla přes týden doma, v pátek bych končila dříve a víkendy bych měla celé volné, což zní super. Jediným takovým mínusem zatím bylo to, že by chtěli, abych přijela až v prosinci. Pak jsem přemýšlela ještě, že když jsou rodiče oba Slováci, tak slavení amerických svátků by asi nebylo ono.. 
Nakonec jsem je odmítla, právě kvůli tomu, že si chci zkusit tu pravou Ameriku a prosinec se mi zdál až moc daleko..

26. srpna 2012 
Na profilu se mi objevila další rodinka. Ti bydleli dokonce půl hodiny od NYC :D. Nějak jsem se k němu přibližovala.. :). Měli dvě děti, kluka 6 let a holčičku 3 roky a jejich společná fotka? Jako z časopisu na dokonalou rodinu, vážně! 
S HM jsem mluvila na skypu, zdála se fajn, ale hodně nám blblo spojení. Řekla, že se ozve a výsledek?
Už se neozvala!

30. srpna 2012

Po dvou týdnech ticha - 5 rodinek během 8 dní a pak zase nikdo nic, zase jsem čekala na další. Tři rodiny z toho mi nevyhovovaly (děti do 1 roku, rodiče slováci). Ty další dvě přestaly komunikovat, i když to vypadalo nadějně, mluvili jsme spolu víckrát a zdálo se, že nade mnou taky uvažují.. Ale asi si nakonec vždy vybrali tu druhou au pair, nad kterou přemýšleli taky. 

Myslela jsem, že zrovna moc požadavků nemám, na lokalitu jsem se snažila nekoukat a stejně to moc nevycházelo. A to jsem si na začátku říkala, že by to s odletem do konce září 2012 mohlo vyjít, haha já naivka :D.
Doma na mě zase začalo všechno padat. Cítila jsem se blbě, když všichni bývalí spolužáci mířili na VŠ, zatímco já se nechávala živit od našich a nic pořádně nevěděla o tom, jak to se mnou bude. Naši byli zlatí, nic neříkali, ale spíš mi přišlo, že se na mě blbě koukalo okolí a to hlavně když se mě někdo zeptal, jak to s celou tou mou aupair záležitostí vypadá a já jim nemohla říct nic určitého.
17. září 2012
Nic se nezměnilo. Psala jsem do agentury a tam mi řekli, že aktivita rodin obecně je teď menší, že mám být trpělivá..

23. září 2012

Pořád jsem čekala a pořád nic, lépe řečeno už ani nečekám, nekontroluju mail, nemyslím na to. Odjela jsem na 5 dní pryč do místa, kde jsem byla bez netu a bylo mi to je jedno. Nemyslela jsem si, že do téhle fáze dojdu tak rychle a teďka vyloženě visím doma na krku našim bez toho, aby se něco dělo, nebo abych věděla, že se aspoň něco dít bude.Dneska jsem narazila na inzerát, že jedna slečna hledá za sebe náhradu jako au pair do Holandska, tak jsem pěkně odepsala, nabídla se a taky se dokopala ke zřízení účtu na aupair worldu. Raději budu čekat někde v zahraničí, než sedět doma na zadku a nedělat nic. Naši mě sice asi zabijou, když zjistí, že chci jet někam na vlastní pěst, bez agentury za zády, ale co mi zbývá. Hlavně ať už se něco děje!!

25. září 2012

A je to tady, v neděli jsem se zaregistrovala na aupair worldu, včera se mi ozvala rodina, dneska match a v neděli letím!Na USA jsem nezanevřela. U rodinky v Holandsku budu 9 měsíců a doufám, že během té doby si rodinu v USA najdu. Není možné! Jen jsem nechtěla dále (kdoví jak dlouho) zatěžovat naše a taky jsem si přihlášky na VŠ nepodávala proto, abych se někam podívala a ne proto, abych seděla doma na zadku. Tak mezitím poznám Holandsko a budu mít nějaké nové zkušenosti jako au pair.
Prozatím blogování tady přerušuji, dokud zase nebudu v matching a neozve se mi ,,první" rodinka.
O mém aupair životě v Holandsku více na: http://mia-aupairnetherlands.blogspot.cz/

3 komentáře:

  1. Tak teď jsme si přečetla tohle ... Trochu mě to popravdě zaskočilo :) jako jo, že je teď méně rodinek, to souhlasím a je to tak všude, nevím, co se děje. Ale spíš mě udivuje, že jsi odjela vlastně do toho Holandska na 9 měsíců ... co kdyby to tam bylo super a volali ti rodinky? To bys jim říkala, že poletíš k nim až za 9 měsíců? Nebo bys to řekla v Holandsku a odjela? jen mě to zajímá :) že jako 9 měsíců je docela ... no, hodně dlouho :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poslední měsíc se mi neozval nikdo z USA, doma jsme měli hroznou ponorku, brigádu sehnat u nás bylo prakticky nemožné tak jsem nechtěla sedět doma na zadku a čekat, ale zkusit to nejprv v Evropě..
      Já chtěla původně odjet někam tak max. na 6 měsíců. 1st available date jsem si posunula až na později.. Takže by se mi ozývaly jen rodiny co by chtěly au pair až na později. Rodina z Holandska měla na profilu, že hledá někoho min. na 3 měsíce. Po skypu, kdy se mi zdáli moc fajn, vyšlo najevo, že to bylo nedorozumění, (nebo spíše rodiny si tam schválně dávají méně, aby se jim ukazovalo víc au pairek) a řekli mi, že minimum je 9 měsíců. Říkala jsem si kdoví, jestli bych měla štěstí na lepší rodinu.. Zdáli se nejlepší.. Tak jsem se rozhodla, že tam těch 9 měsíců u nich budu a USA si posunu o víc. Bohužel to dopadlo tak, jak to dopadlo..

      Vymazat
    2. Aha, tak to potom jo :) to s tou prací doma znám, hledám už pár měsíců a nic, ani brigáda a je to opravdu naprostá šílenost!!! Taky se moc těším, až vypadnu. Naštěstí jedu ještě na 4 měsíce do UK, takže na vybírání mám víc času a snad se v tom lednu třeba někdo ozve ... tak to budu ráda, když se tam potkáme třeba v tom USA ;)

      Vymazat