středa 20. února 2013

Školení New Jersey a New York City


Loučení

V sobotu mi bylo celkem divně. Nečekala jsem, že budu tak nervózní. Trochu mi pomohlo, když mě taťka posadil poprvé do svého jeapu a nechal mě se projet.. zapnul mi náhon na všechna 4 kola a nechal mě sjet z takového hodně prudkého srázu v jednom místě. Bála jsem se, ale byla jsem z toho tak excited, že jsem na chvíli aspoň zapomněla na odjezd a nervozitu a bylo mi fajn.. dost mi to pomohlo :).


Už v neděli odpoledne ve 3 jsem jela s našima a segrou na nádraží, kde jsme se rozloučili a já nasedla na vlak do Prahy. Čekala mě 5 hodinová cesta. V Ostravě jsem nestíhala přestup, protože vlak měl zpoždění takže další hodinka navíc čekání. Cestou z Ostravy mělo pak zpoždění i pendolino, protože v průběhu cesty nám vtipně zahlásili, že jsme ztratili nějaké zabezpečovací zařízení nebo tak něco :D. V Praze pak z nádraží tahanice přes půl města, ověšená taškami a těžkým kufrem, který sice má 4 kolečka, ale vynášet ho na nádražích do a ze schodů a do tramvaje a z tramvaje bylo něco :D. Občas se našel nějaký gentleman, který mi s tím pomohl, ale více bylo těch co se táhli pomalu za mnou a koukali, jak se s tím trápím. Byla se mnou kamarádka, která se mi snažila pomoct, ale měla taky svoji těžkou tašku takže jsme dělaly obě, co jsme mohly. Na byt k ní jsme se dostali nějak až po 21. hodině. Usnout jsem ale nemohla, usla jsem snad na nějaké dvě hodiny a ve 4 hodiny ráno tradá 30 minut taxíkem na letiště.. Ještě jsem se chvíli kochala noční Prahou haha.
Tam už byly další holky tak jsme se šly pomalu odbavit.. Jako u běžného letu. Akorát letadlo mělo zpoždění tak jsme pak celkem nestíhaly na letišti v Mnichově, kde jsme měly přestup na letadlo do New Jersey. Vlastně hned, co jsme vysedly z letadla, jsme spěchaly k našemu gatu, kde už na nás čekala přísnější kontrola.. Vyptávali se nás na různé otázky, což jsem teda nečekala.. Haha jsem si myslela, že prostě jen přestoupíme.. Znovu nám kontrolovali věci takovým tím skenerem, prošly jsme takovým tím rámcem a ještě za ním nás extra prokontrolovali takovým menším přístrojem :D musela jsem se i vyzout, aby mi mohli projet chodidla ze spodu..
A pak začal ten dlouhý nekonečně trvající let. Občas nějaká turbulence na zpestření. Na hodiny jsem se koukla poprvé asi po 5 hodinách.. ještě 4 zbývaly, viděla jsem dva filmy, jinak spala.. Vyplňovala nějaké papíry.. V jednu chvíli zahlásil pilot, že přijde JUMP :D to byla taky sranda, někteří se tvářili jako bychom měli snad za chvíli padat :D. Při přistání v New Jersey to celkem házelo, ale nic hrozného.. Dalo se to.. něco jako české dráhy u nás v některých úsecích :D. V letadle jsme každý měli na sedadle polštář a deku, která se celkem hodila.. Jako ve filmu :D. Jídlo nebylo nějak super extra, ale ani nic hrozného, takové akorát na zasycení.. občas jídlo, občas svačinka.. pití. Každý měl před sebou na předchozím sedadle obrazovku, na které se mohl koukat na filmy, poslouchat hudbu, hrát hry, cokoli.. Ještě vtipné bylo, že jsem měla sedět úplně vzadu, úplně na posledním sedadle. Když jsem tam v letadle došla tak mi letuška říkala, že ta sedadla jsou pro posádku a že ať si zkusím najít jiné prázdné sedadlo, jinak že budu sedět s posádkou :D. Musím mít vždycky něco extra :D. Nakonec jsem ale našla místo za jednou z holek, se kterými jsem letěla tak jsem tomu dala přednost..
Na letišti v NJ nás čekala dlouhá fronta, další kontrola, tentokrát jen papírů, otisky a pár otázek.. Počkaly jsme na zbytek holek a šly si vyzvednout kufry. Naštěstí tam byly všechny. Na letišti už nás čekala milá paní s cedulkou AuPairCare. Počkaly jsme ještě na pár cizinek a jely na hotel.
Musím říct, že mě to prostředí celkem zaskočilo. Co jsem se ptala, tak nejen já, jsem čekala, že vylezu z letiště a kolem asi budou mrakodrapy, všechno bude jiné a nejspíš budou padat růžoví sloni z oblohy :D. Spíš jsme některé byly jako ,,To má být jako ono..? Nevysadili nás blbě..?" :D. Ale to se pak změnilo, když jsme konečně byly v NYC :).

Školení

Pondělí
Hned po příjezdu jsme si vyslechly pár informací – budíček, večerka, doprava, pokoje, koupily jsme si výlet do NYC, kdo chtěl, dostaly karty k pokojům etc.. Nechaly jsme některé kufry dole.. Na pokoj jsme měly povolen jen jeden kufr na kolečkách a tašky. Pokud měl někdo dva kufry na kolečkách, i když ten druhý byl příruční tak jeden musel nechat dole.
Hotel vypadá moc hezky. Na pokojích máme velké americké postele a velkou telku. I všechno zařízení je super. 





První den jsme neměly jídlo zajištěné tak jsme se s holkami domluvily, že některé pojedem kouknout do města. Z hotelu nám jezdí zadarmo minibus na jedno určité místo s restauracemi a pár obchody každou hodinu, tak jsme zaskočily na jídlo tam. Akorát se řidiči má nechat nějaké dýško (1-2$).

Ještě rychle jsem zavolala HM, protože mi psala mail, ať ji zavolám z hotelu, jestli vše proběhlo ok. Tak jsem jí teda volala, že jsem KONEČNĚ tady a vypadalo to, že ona by si i povídala déle, ale já jsem už spěchala do autobusu tak jsem ji tak celkem odbyla :/ snad nebude naštvaná :/ :D. Po vstupu do restaurace nás oslovil pán u stolečku, který se nás zeptal, kolik nás je a odvedl nás ke stolu. Něco jako v našich luxusnějších restauracích.. Celou dobu nás obsluhoval číšník, který stál opodál a sledoval, jestli něco nepotřebujem. Trochu nezvyk, že na vás někdo pořád kouká, ale u nich to je normální.. Taky nejsem zvyklá na to dávat si látkový ubrousek na nohy.. Připadám si tady jako buran :D vyloženě :D. Holky si daly klasicky hambáč, já na něj neměla chuť tak jsem šla do krevetového koktejlu.. krevety nebyly tak dobré, ale ty bagetky úžasné! :D A ledový čaj výborný! 


Ještě jsme zašly do Dunkin‘ Donuts, protože jsme měly ještě dost času než měl přijet bus.. Jezdí na čas. Dala jsem si jen horkou čokoládu.. To bylo tak sladké! Jakoby se jim tam vysypalo půl cukřenky.. Dojely jsme na hotel a hned kolem 8 jsem usnula.. byla jsem utahaná. Ještě ten den jsem si všimla, že mi napsala email stávající au pair u mé rodinky. Předtím jsem s ní mluvila a rodinu mi vychválila a teď jsem se úplně lekla, jak jsem viděla dlouhý email, že co se děje.. jestli mi píše něco jiného nebo tak.. Ale chtěla mi jen napsat něco o tom, co mě čeká, více infa o rodině, dětech, o tom jak mi už musela vyklidit pokoj..chudák :(  a vychválila mi je znova. Trochu mě to překvapilo, že napsala tak sama od sebe, ale taky to od ní bylo moc hezké a milé :).

Úterý
Budíček v 6 hodin ráno, snídaně, školení, oběd, školení.. Musím říct, že se tady pěkně cpu :D máme jídlo formou švédských stolů a vždycky si naložím něco od každého, teda kromě sladkého, to zatím tak nějak přeskakuju.. teda až na ovoce.. u obědu máme mix ovoce v mísách (2 druhy melounu, mango, jahody, hrozno..), dneska u toho byla mísa s rozpuštěným karamelem na polití.. Umřu! Teda PRASKNU! :D Jediné, co je tady hnusné je voda. Je tady všude pitná, ale chutná jinak než ta naše z kohoutku.. jako by v tom šel cítit chlór.. Fuj.
Školení bylo někdy zajímavé, ke konci vždycky únavné, hlavně před obědem všichni už čekali hladoví na to, kdy skončíme.
Školení nám končilo kolem 4, kdy nám řekli, že máme být za 15 minut dole, abychom jeli na výlet do NYC. Takže rychle na pokoj, akorát se převléct. Jsem vypadala úžasně po celém tom dni haha :D. Navíc jsem zjistila, že mám vybitý foťák takže jsem fotila telefonem. Tam mi už taky zbývalo asi jen 30% baterky :D. Většina výletu byla z autobusu, ale i tak za to stála.. Asi ne pro ty, co budou blízko New Yorku, ale pro nás, co se tu nejspíš už nepodíváme to bylo celkem fajn. Náš průvodce povídal celkem zajímavě.. Nejlepší bylo vždycky, když jsme projížděli nějakou částí NYC a on začal.. ,,a tady v té ulici bydlí Johny Depp a tady Harry Potter a tady herečky chodily na kávu v sexu ve městě..“ atd :D. Vypustil nás na chvilku na hlavním nádraží, abychom si daly rychlou večeři a další zastávka byla na Times Square. Ach :D. Na hotel jsem zase dojela utahaná unavená.. a šla jsem hned spát.










Středa
Poslední den školení.. Ráno jsem si přivstala a nahrála na fb aspoň nějaké fotky.. neměla jsem pořádně čas se někomu ozvat, tak aspoň něco :/. Pak snídaně, školení.. někdy jsme pracovali ve skupinkách, někdy jen poslouchali.. Dneska jsme měli první pomoc, což mě celkem bavilo. Zkoušeli jsme si masáž srdce a dýchání (CPR) na figurínách i na baby figurínách, osvěžila jsem si slovní zásobu atd. 

Takže kdyby něco, měla bych být schopná dát někomu první pomoc, ale upřímně doufám, že to nebudu potřebovat! Taky nás proškolili, jak se vypořádat s dalšími zraněními a taky jak použít takové pero s adrenalinem proti alergiím. To jsme i zkoušeli. Jak ho zapíchnout dítěti do stehna, když má alergickou reakci. Hlavně nás pobavilo prý řekněte dítěti, že to bude bolet, připravte ho na to, ale asi mu nebudete chtít říkat, že se mu do stehna zapíchne takhle moc tlustá jehla.. haha ještě že moje děťátka nejsou alergici.. teda aspon zatím žádnou alergii nezaregistrovali.
Dostali jsme instrukce co zítra.. rozletíme se každý jiným směrem.. HM mi zase říkala, že mě bude čekat s nejstarší na letišti s balonky tak jsem zvědavá, jak moc to myslela vážně :D. Už se tam těším :).

Abych to shrnula celkově.. některé holky jsou fajn, pokecají, některé trochu stydlivé.. hádám. Vidím to na svých spolubydlících na pokoji. Obě budou se mnou v San Franciscu, jedna z nich je v pohodě, ta druhá vypadá taky, ale s nikým se moc nebaví.. Snažila jsem se s ní dneska začít mluvit, ale jen mi odpověděla yes, otočila se a dělala si své věci.. Tak to moc nechápu. 
Překvapilo mě, jak tady některé holky mluví plynule anglicky.. myslela jsem si, že moje angličtina je celkem ok.. ale podle nich nic moc :D. Ale jsou tady taky holky, které jsou na tom mnohem hůř.. takže rozdíly v angličtině tu jsou dost velké..
Školitelky jsou všechny hodné, milé, snaží se.. Celkově je to tady fajn, akorát místy únavné, trochu nuda.. Jsem si jistá, že jsem chtěla napsat toho mnohem víc, ale všechno tu je nové a je toho tolik, že si teď na všechno momentálně nevzpomenu. Asi si to budu muset nějak zapisovat průběžně, ať pak nevynechávám věci.. To je prozatím vše.
Mějte se krásně. Příští článek už nejspíš bude z SF! :)

7 komentářů:

  1. Nějak ve tři ráno když jsi mi posílala odkaz na fb, jsem šla na záchod a pak koukla na mobil a hned si to přečetla. A teď znova, abych z toho pořádně něco měla :)
    Koukám, že v ČR jsou pořádný "gentlemen", vidí holku s tolika věcma a nepomůžou, no hlavně že jste to zvládli. Btw. nebyl taxík moc drahý? :D
    Hlavně, že dlouhý let byl v pohodě, 9 hodin je přeci jen makačka :D A ty kontroly vůbec nezávidím, já z nich mám vždycky takový respekt a jak na tebe koukají, tak si příjdu uplně jak kdybych utekla z vězení, po cestě zabila 10 lidí a k tomu vykradla tři národní banky :D
    Hotel vypadá krásně ty jo, ani nevím, jak vypadal ten, kde to bylo předtím, ale asi nějak podobně, co:) No krásný to tam je ty jo... A ty tvoje krevetky looks delicious, ale jak čtu, tak asi moc nebyli i když vypadají :D, ale normálně krevetky mňam a bagetky taky super :D :D Až jsem z toho dostala pořádnej hlad.
    Hele a co na školení jste vůbec dělali s těmi projekty? :D To mě pořád zajímá k čemu je to tak dobrý, když skoro každý udělá ctr c + ctr v
    Foťák musíš mít furt ve střehu, ale tak i z mobilu máš docela kvalitní fotky, na to, že to je v noci, můj mobil by udělal asi velký hovno, ale kdo ví, možná by se i překonal :D Ale škoda, že nejsou fotky z fo´táku, ale určitě tam nejsi naposledy hele, aspoň jednou se tam určitě podíváš - např. v tom měsící na cestování nebo během roku. A kdo ví, třeba skončím já v NY, tak přijedeš za mnou do NY :)) (no ale bůh ví kde skončím nakonec)
    Ježiš, jak to všechno popisuješ, už bych se nejraději taky sbalila a jela pryč:) To musí být paráda, ty jo.
    A jaký národnosti jsou tvoje spolubydlící?:)) Třeba se stydí a třeba ti ani nerozumí, což je asi horší než se stydět..
    S tou ájinou se docela děsím, taky si myslím, že moje angličtina je fájn, sice dělám někdy chyby, ale kdo ne, jde mi rozumět o to jde :D A s tou plynulou ájinou bych to tipovala na nějaký holčiny, co už někde jako aupair byli ne, třeba v anglii, většinou by měli umět víc, když už někde byli.
    No končím svůj dlouhý komentář, jsem se zase rozvášnila :D Né, jen abys věděla, že to čtu jako:) A těším se na příští článek, to už budeš u rodinky konečně, tak je konečně poznáš a už konečně začne ta pořádná sranda teda:) Snad budou tak v pohodě jak se zdají ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ráda, že ses tak rozvášnila :D. Objednala jsem si special noční taxík, našla jsem si ho na netu. Odveze tě v noci z kteréhokoli místa v Praze na letiště za stejnou cenu 450,-. Počítala jsem s o hodně vyšší cenou, než jsem si to zjišťovala, takže tolik bylo za půl hoďky v taxíku velké ,,prd".
      Ten 9 hod. let byl více v pohodě než ten 3hod. na Floridu.. ale o tom víc v dalším článku haha.. Těch kontrol se neboj.. člověk je nervózní, ale když si to vezmu zpětně tak se to dalo :).
      Projekty jsme potřebovali asi jen 2x, jednou při prác ve skupince se nám tam hodil rozvoj dítěte, který máš v projektu, ale tu informaci bys našla i jinde, takže vlastně ani tak potřeba nebyl.. a podruhé když si projekty vybírali, aby nám je ohodnotili.. Nejlepší projekty vyhrály výlet do NYC. Musím říct, ale že ty nejlepší vybíraly podle toho, kdo je dělal ručně.. tím myslím, že to člověk měl v podobě scratch booku. Aspoň podle toho, co jsem viděla :) takže pokud chceš vyhrát - tiskni, lep a kresli! :D
      Spolubydlící: Ta co byla v pohodě - Jižní Afrika a ta ,,plachá" Španělka. Těžko říct, proč byla taková.. neřešit :).
      Anglinu vůbec neřeš, děti tě naučí :D jsem tu první den a už mi vysvětlovali co je co :D hlavně se jich člověk musí ptát.. takže znám nějaká nová slovíčka, akorát nemám tušení, jak se píšou :D.
      Nevím, kdy napíšu další článek.. nechce se mi psát po jednom dni, ale jen tak pro info je to tu úžasné!! Takže spěchej! :))

      Vymazat
  2. jak jsem tak četla tenhle článek, tak jsem si říkala, že bych to taky měla zkusit =o) jenže to bych první musela mít řidičák a to tedy nevím...ale San Francisko ti závidím =o) to město mám ráda a jednou bych se tam ráda podívala =o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Běž do toho!! Hodně holek si dělá řidičák jen kvůli US. Stojí to za to! :)) Navíc tady budeš mít automat a ten se řídí skoro sám :))

      Vymazat
    2. jenže já bych si ho musela udělat v UK, protože v ČR prostě nemám, kde být...možná tak u kamarádky, ale to kdo ví jestli...ale ještě o tom popřemýšlím ;o)

      Vymazat
    3. Aha :/ pokud budeš mít tu možnost, tak bych do toho šla.. Je fajn kouknout zase někam jinam :)

      Vymazat
    4. to věřím, že je =o) ono i to UK časem omrzí...ale žít bych tady nakonec chtěla =o)

      Vymazat